Pčelarstvo Popaj

menu

Kako se prikuplja propolis?

Kako se prikuplja propolis?

Pčele sakupljalju smolastu materiju sa pupoljaka drveća i ona im služi za zatvaranje pukotina i otvora u košnici. Sama reč propolis dolazi od grčkih reči (pro-pre i polis-grad) i to ime je verovatno nastalo zbog toga što pčele koriste tu smolu da suze ulaz u košnicu. Do skoro se propolis uzimao kao smetnja u košnici, jer kada je topao lepi se za prste a kada je hladno tada puca prilikom otvaranja košnice i vađenja okvira što dodatno uznemiruje pčele.

Proizvodnja propolisa

Prilikom proizvodnje propolisa mogu se primeniti dva načina njegovog sakupljanja:

  • skidanjem putem struganja naslaga propolisa sa okvira i zidova košnica.Tako sakupljen propolis sadrži mnogo više voska nego što je dozvoljeno sem toga u propolis prilikom struganja mogu dospeti i sitni delovi drveta;
  • čist propolis se moze proizvoditi ako se iskoristi prirodni nagon pčela da zatvaraju i popunjavaju otvore koji su manji nego sto je pčelinji prostor, u tu svrhu iznad okvira postavljaju se plastične mreže.

Kada pčele deponuju znatne količine propolisa mreža se skida i moze se ohladiti i prilikom savijanja same mreže propolis će pucati i odvajati se. Takav propolis je zaista čist i ovo je jednostavan način sakupljanja.

Istraživanja su mnogo puta dokazala da propolis ima antibakterijska i baktericidna svojstva što i pčele pokazuju jer tako štite košnicu.

Foto: Bigstockphoto/Kosolovskyy

Fotografije

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward