Pčelarstvo Popaj

menu

Kako započeti sa pčelarstvom

Kako započeti sa pčelarstvom

Mada nikad nije kasno da se započne sa pčelarstvom najbolje je da se učini u mladosti, jer u ranom dobu života najbolje i najlakše se razvija interes i ljubav za tu vrstu delatnosti.

Da bi se kod nekoga javio interes za gajene pčelinjih društava često je presudna zainteresovanost da se otvori košnica. U školi se malo nauči o pčelama a tu je televizija i sada dostupan internet (maltene svima i tamo ima raznih filmova o pčelama), što je veliki uticaj ne samo na mlade već i ostale koji bi želeli da se odluče za neki hobi, ili dodatno zanimanje ili profesionalno zanimanje.

U pčelarstvu bez obzira odakle se počinje stimulans interesovanja za pčele i pčelarenje najbolje da se upoznaju i posavetuju se sa nekim lokalnim pčelarom. Po mogućnosti da se sa njim stupi u kontakt tako što ćemo mu pomagati. Veoma rado će vam pčelar pružiti pomoć i znaje da steknete i sigurno će vam dati i prvu košnicu da se bolje uverite u svet pčelarstva.

Kontaktom sa lokalnim pčelarima i udruženjima pčelara moći ćete da steknete još dodatnih izvora znanja. Sva udruženja u zimskom periodu organizuju predavanja. U pčelarskoj organizaciji moći ćete da dobijete informacije o novčanim iznosima koja ćete morati da obezbedite za početak pčelarenja. Sa pčelarenjem najbolje da se započne u proleće kada se mogu kupiti jedna do dve košnice sa pčelama, koja će se razviti za glavnu pašu i ako su uslovi povoljni dati vam i nešto meda. Posle paše ako ste prethodne godine stekli osnovna znanja i malo praktično radili sa pčelama možda uz pomoć iskusnog pčelara od kupljenih drustava napravićete jedna do dva vestačka roja tako da vaš novoosnovani pčelinjak ne bude veći od tri,četiri košnice...

Fotografije

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward