Pčelarstvo Popaj

menu

Saveti za uspešno pčelarenje

Saveti za uspešno pčelarenje

Proleće je veoma važno za sve pčelare i one koji žele time da se bave. Priroda počinje da buja a i cveće koje u ovoj industriji signalizuje mogući prinos u sezoni. U pčelarstvu ne postoje jasno utvrđena pravila koja daju uspeh, naravno neophodno je posedovati visok nivo znanja o ovoj oblasti kako bi se neko počeo baviti ovim poslom. Dalje moraju se poštovati zakonitosti pčelinjeg društva koje su poznate u svetu pčelarstva. Predstavljam vam 6 mojih najboljih saveta za početnike u pčelarstvu

1. Zavolite pčelarstvo

S obzirom da se pčelarstvom bavi mali broj ljudi, česta greška je stimulisati nove pčelare PRINOSIMA I NOVCEM. Kao i svaki posao, pčelarstvo je potrebno voleti kako bi ceo proces bio uspešan. Na kraju krajeva to i nije toliko teško. Većina iskusnih pčelara uživa provodeći dane u prirodi blizu svojih košnica. Naravno sjedinićete se sa prirodom i živim svetom oko vas, što je morate priznati neverovatna stvar.

2. Učite i istražujte

Motivisani novcem početnici u pčelarstvu često prave greške tako što KRENU SA VEĆIM BROJEM KOŠNICA OD ONOG KOJIM MOGU UPRAVLJATI. Ovo može biti iscpljujuće i obeshrabjuće, posebno bez dodatne pomoći. Pre nego što uložite u košnice, uložite u potrebno znanje i posavetujte se sa nekim iskusnim pčelarom, a možda mu i pomognete u radu i tako steknete neko iskustvo. Literaturu je najbolje prelistati tokom zime kako biste na proleće bili spremni za ono što sledi a to je rad sa pčelama.

3. Prihvatite pomoć - čak je i potražite!

Najbolje bi bilo da u početku neko vreme provedete sa NEKIM KO IMA VIŠE ISKUSTVA OD VAS. Ovo je najbolje uraditi i pre nego što kupite vaše košnice, kako biste znali njima da rukujete i upoznate sa onim što radite. Ponudite se dobrovoljno da pomognete nekom od vaših bližih ko se bavi pčelarstvom i na taj način dobićete praksu i znanje.

4. Imajte realna očekivanja

Upoređujući sebe sa ljudima koji se bave pčelarstvom dugi niz godina, možda ćete se osećati manje vrednim ali to je nešto što svakako ne bi trebalo raditi. Štaviše  prvih par godina budite srećni ako vaše pčelinje društvo preživi godinu i ako vi u porodici budete imali par kilograma meda viška. Nakon par godina možete početi svoja ulaganja u povećavanje proizvodnje, pošto ste stekli potrebno iskustvo u preuzimanju pčela. Uspeh će neminovno doći samo morate biti stpljivi.

5 Ne obeshrabrujte se!

Ukoliko vidite da su prinosi mali ne odustajte. U pčelarstvu svaka godina predstavlja novu mogućnost - prethodna ne mora ličiti na sledeću i obrunuto. Uvek budite u kontaktu sa ostalim pčelarima i učlanite se u pčelarska društva. Na taj način bićete obavešteni o svemu i sigurno će vam biti lakše da upravljate svojim poslovima.

6. Pratite razna dešavanja u svetu i kod nas u pčelarstvu

Upoznajte pčele i čitajte raznu literaturu o pčelarstvu  i u praksi. Uvek slušajte starije ljude - pčelare i pratite kako se u svetu pčelari i na taj način ćete olakšati vaše pčelarenje. I uvek budite aktivni i podignite svest ljudi o značaju pčela u našem okruženju. :)

 

Fotografije

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward